Paddling 2007

 

Allmänt

Det har blivit, och är, rätt mycket paddling denna sommar. Däremot bara någon enstaka övernattningstur.

Junkön
Liggskär

 

Lill-bodön
Sandön - Söröviken
Söröviken
Ytterstön
Skogsskäret
Svartön
Sandöbådan

 

 

 

6-9 augusti 2007, Luleå - Haparanda

Dag 1

Brändön - Rövarn

Äntligen blev det en tur med ett par övernattningar. Vi lastade kajaken full i Brändöns fritidsby strax före lunchtid. Det var inte planerat hur länge eller hur långt vi skulle paddla. Vi siktade på att semesterpaddla norrut. Sedan hade sonen lovat hämta upp oss med bilen någonstans. Vi hade svårt att rymma allt i kajaken och hade livliga diskussioner om vad vi skulle lämna. Det slutade med att vi åt upp ett par kexchoklad på plats...

Sträckan Brändön - Rövarn

 

Vi startade i frisk sydostlig vind med tung och inte helt optimalt lastad kajak. Därför gjordes första stopp på Nagelskäret. Efter omstuvning tog vi sats för att kasta oss ut rakt mot vågorna för att sedan få lite lättare sidvind över Fjuksöfjärden och ta oss till Rövarn. På Rövarn, där vi tagit iland förr, landade vi i den fina sandviken i väst. Där tog vi lunch och solade i den skyddade viken.

Första stopp på Nagelskär
Sandstranden på Rövarn
Rövarn är en liten vacker ö med både sandstränder och stenhällar. Är man lite duktig kan man hitta stigen som går från viken och mot stenklipporna på norra sidan (se bilder från paddling 2006). Efter stigen finns ett röse av ej riktigt klarlagt ursprung.

Från Rövarn fortsatte vi mot Lilla Båtöklippan som vi hört ska vara en fin tältplats. Vi passerade Degerö-Börtskäret och möttes då av friska vindar och vågor. Vi styrde in bakom Båtön och fick skönt läland att följa upp till Lilla Båtöklippan. Nu avtog också vinden ytterligare.

Fortsättning: Rövarn - Lilla Båtöklippan

Från Rövarn fortsatte vi mot Lilla Båtöklippan som vi hört ska vara en fin tältplats. Vi passerade Degerö-Börtskäret och möttes då av friska vindar och vågor. Vi styrde in bakom Båtön och fick skönt läland att följa upp till Lilla Båtöklippan. Nu avtog också vinden ytterligare. Vi tog iland på sandstranden vid nordvästra sidan av Lilla Båtöklippan. Det är en fantastisk liten ö med sandstrand, lite skog och även klippor på andra sidan. Det finns skåror i klipporna som påstås vara "skytteskåror" som en gång har används som skjutplatser vid säljakt. I Bengt Larssons bok - "Kusten är klar!" står det när han paddlade in på ön: "Och minsann står där också inte ett bord och en soffliknande tingest". Vi kunde konstatera att bordet fortfarande stod kvar men den soffliknande tingesten hade fallit samman.

Tältplats L:a Båtöklippan Bordet på L:a Båtöklippan
Sandstranden på L:a Båtöklippan Utsidan på L:a Båtöklippan Solnedgång på L:a Båtöklippan

Dag 2

Lilla Båtöklippan - Trutskär

Aj, aj syrefattig natt i tältet gjorde att jag vaknade med ordentlig huvudvärk. Nåja vädret var i alla fall lugnt, soligt och varmt. Vi tog det lugnt efter frukosten och paddlade sedan iväg för förmiddagsfika på Rånön. Uppe i skogen i den norra delen av sandstranden lär det finnas en kallkälla. Bärplockarna var i farten och vi fick tips om en fin lunchplats på Berghamns norra sida. Lite stugor var det allt i den viken men det gick att hålla sig undan hyvsat från dem.

Lilla Båtöklippan - Trutskär

I Berghamn blev det köttbullar och sedan vilade/sov vi på stranden pga huvudvärken.

Fika på Rånön På väg från Berghamn Undertecknad med h-värk på väg från Berghamn

Efter rätt tuff paddling över Storöfjärden och utefter Storöns utsida landar vi på Trutskäret. Även där blir det lång vila. Vänliga människor tipsar oss om nattläger i Kalix skärgård och erbjuder tom att låna ut sitt sjökort över Haparanda skärgård.

Trutskär - Nordanskär

Vi paddlar vidare förbi Marahamn, där vi hämtar vatten, och vidare. Efter lite krokar hit och dit landar vi för natthärbärge på Nordvästsidan av Nordanskär. Där finns både dass och bord men det var ändå inte vår bästa lägerplats på turen.

Trutskär
Vattenhämtning i Marahamn

 

Dag 3

Nordanskär - Tunnskär

Paddling fortsätter på sen förmiddag förbi Karlsborg, Trutskär, Frevisören, runt Repskäret och upp till Tunnskär. På vägen tar vi en lång fikapaus och blir bjudna på kaffe med dopp av Ivan. Tack för det, mycket trevligt. På Tunnskär lånar vi en strand för lunch och får tips om vidare paddling.

Nordanskär - Tunnskär

 

Efter lätt paddling i helt vindstilla väder når vi snart Ormskär. Vi bär kajaken tvärs över ön, tar sen obligatoriskt bad men det svalkar knappt.

Fikapaus
Tunnskär
Ormskär
   
På väg
   

 

Tunnskär - Haparanda hamn

Paddling fortsätter mot Haparanda. Vi blir bjudna på middag, efterrätt och kaffe hos bekanta på vägen och får med oss lite färsk fisk. På kvällen lägger vi oss på Pitkakari och ringer sonen för upphämtning morgonen efter. Lite trist att redan vara framme.

I goda vänners lag
Solnedgång på Pitkakari
Solnedgång Pitkakari
Morgonfisk
Haparanda hamn
   
Hemåt
   
Vår typiska fart (över grund) under dag 3 i både motvind och stiltje: Oj, det blev visst mer solande, badabnde och fika än paddlande...

 

 

 

.

 

 

 

 

EditRegion4